Barkod Sistemi Nedir?

barkod-sistemi-blog

 

Barkod Sistemi Nedir?

 

 İşletmeler açısından oldukça önemli sistemler bulunur. Bu sistemler içerisinde barkod sistemi işlevselliği sayesinde çok önemli bir yere sahiptir. Hem ürün ve stok takibi hem de sıcak satışın yapılmasını sağlayan bu sistemler oldukça fonksiyoneldir. Ambalajlar üzerinde yer alan ve birbirine paralel bir şekilde çizilen çizgiler barkodları oluşturur. Barkod okuyucular bu çizgilere yaklaştırıldığında ürün hakkında detaylı bilgiler verir. Barkod sistemleri ile ürün satışları çok daha pratik bir hale gelir. Hem ürünlerin fiyatı hem de diğer detayları hakkında barkod sistemlerinden geniş ölçüde bilgi almak mümkün olur.

 Marketler ve mağazalarda kısacası ticari işletmelerde satılan ürünleri satın almak isteyen kişiler fiyat bilgisini en sağlıklı olarak barkodları okutturarak öğrenebilir. Kasiyer ürün üzerinde bulunan barkodu okuyucuya tuttuğunda fiyat hakkında net bir bilgi almak mümkün hale gelir. Ekrana yansıyan fiyat ürünün güncel fiyat bilgisi olur. Böylece zaman kaybı yaşanmadan ürün alışverişi kolaylıkla tamamlanabilir.Satış tamamlandığında stok düşülebilir. Günümüzde barkod sistemi hemen her işletmede kullanılır. Her ülkenin de kendine özel bir barkod sistemi bulunur.

 

Barkod Sistemi Ne İşe Yarar?

 

Barkod sistemi birçok farklı açıdan önem taşır. Hem alıcı hem de satıcı açısından ciddi anlamda zamandan tasarruf sağlayan sistemler olduğu söylenebilir. Ürünlerin üzerine eklenen barkod görselleri cihazlar tarafından okutulduğunda fiyat bilgisi gibi birçok bilgiyi kısa süre içerisinde kullanıcıya sunar. İşletmeler açısından önemli bir kolaylık olan barkodlar, işletmelerin kolaylıkla stok takibi yapabilmesine de olanak sağlar. Ürün bilgisi, fiyatı, markası ve diğer tüm özellikleri hakkında barkod sistemi ile bilgi almak mümkün olabilir. Hesaplamaları son derece kolay şekilde yapmanıza da imkan tanıyan sistemlerdir.

Kullanımı oldukça kolay olan barkod sistemi ilk etapta işletmeler açısından zor gibi görünebilir. Ancak bu sistemler dokunmatik bir bilgisayar ile el terminalleri kullanılarak çalışır. İlk olarak stoklara eklenen ürünlerin satış işlemlerinde el terminalleri ile barkodun okutulması sağlanır. Böylece ürünlerin fiyatı belirlenir. Bu işlem ile fiyat yanında diğer tüm özellikler de ortaya çıkar. İşletmelerin kolay ve hızlı şekilde satış yapmasına olanak tanıyan barkod sistemleri ürün takibinde çok başarılıdır.

 

Barkod Sistemi Avantajları

 

Barkod sistemi işletmeler açısından çok önemli avantajları bir arada sunar. Bu sistemlerin kullanılması işletmelere şu açılardan ciddi faydalar sunar:

  • En doğru bilgiyi almanıza yardımcı olur ve işlem hatalarını ortadan kaldırır.
  • Ticari muhasebe ve ERP programlarıyla tam entegre çalışabilir.
  • Hızlı şekilde veri girişine imkan sağlar.
  • Doğruluk ve çalışma hızındaki artış maliyet üzerinde olumlu etkiler ortaya çıkarır.
  • Çok kullanışlı ve pratiktir.
  • Ürün eksiklikleri hakkında bilgi almanıza yardımcı olur.
  • Stok takibinde avantaj sağlar.
  • Günlük ve aylık olarak kolayca maliyet verileri elde edebilmenize imkan yaratır.
  • Fiyatların kolayca hesaplanmasında etkilidir.

Tüm avantajları sayesinde barkod sistemi her işletme için oldukça önemli bir yere sahip denilebilir. Ürünlerin takibini yapabilmek ve kullanıcı hatalarını en aza indirebilmek için bu sistemlerden kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

 

Barkod Sistemi Kullanım Alanları

 

 Barkod sistemi çok geniş bir alanda kullanılır. Ticari alanda hemen her alanda kullanımı giderek yaygınlaşmaya devam ediyor. Ayakkabı mağazaları, kuruyemişçiler, büyük ve küçük tüm marketler, giyim mağazaları,fırın-pastane unlu mamuller sektörü,manav,kasap ve şarküteri dükkanları vb. kısacası ürün satışı yapılan her yerde kullanılan sistemlerdir. Ticari işletmelerin işlerinin hafifletilmesinde oldukça etkili sistemler oldukları söylenebilir. Bu sistemler sayesinde kısa sürede stok kontrolü sağlanabilir. Aynı zamanda ödeme işlemlerinin daha düzenli gerçekleştirilebilir.

 

 Depo alanlarında kullanılan depo barkod sistemleri bu alanlardaki ürünlerin işletmeye giriş ve çıkışlarının takibinde önemli bir yere sahip. Barkod sistemlerinin fiyatları ise farklılık gösterir. Bu sistemlerin kullanılacakları alanlar ve sistemin türü gibi faktörler fiyatlara etki eden unsurlar arasında yer alır.

Etiketler: Blog İçerik
Mart 22, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
/
Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayın.