Sizler İçin E - Fatura Sistemini İnceledik

Sizler İçin E-fatura Sistemini İnceledik

Sizler İçin E - Fatura Sistemini İnceledik

 

 Türkiye genelinde 2010 yılından itibaren kullanılmaya başlayan e - fatura hakkında neler biliyorsunuz? Gelir İdaresi Başkanlığının onayladığı e - fatura sistemi günümüzde satıcı ve alıcı arasındaki iletimin merkezi bir mecra aracılığı ile sistematik şekilde yapılmasını sağlar. Hem güvenilir olması hem de kusursuz bir çalışma fonksiyonu olması açısından işletmeler tarafından da tercih edilir. Peki, e - fatura başvuru ya da iptal işlemleri nasıl gerçekleştirilir? Ya da e - fatura zorunlu mudur? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızın devamında en detaylı şekilde öğrenebilmeniz mümkündür.

 

E-fatura Ne Demek?

 TÜRMOB  verilerine bağlı olarak açıklanan e - fatura aslında yeni bir belge türü değildir. Henüz e - fatura sistemine geçilmeden önce kullanılan kağıt fatura ile aynı niteliği taşıyan bir hukuki kapsamı vardır. Aynı zamanda e - fatura Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı bir şekilde yönetilir. Bu sistemin tercih edilmesinin nedeni ise tek bir ara yüz üzerinden satıcı ve alıcı arasındaki bağı kuvvetlendirmek diyebiliriz. Hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlaması bakımından da e - fatura günümüzde en yaygın kullanılan fatura sistemlerinin başında gelir.

 

E-fatura Başvuru ve İptal İşlemleri?

 Bir işletme altında e - fatura sistemine geçiş yapılabilmesi için entegrasyon veya özel entegrasyon tercihi önemlidir. Tamamen online bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz e - fatura başvuru işlemlerini kısa sürede tamamlayabilirsiniz. E - fatura sistemine başvurunuz onaylandığında ise kendinize ait bir e - fatura portal edinmeniz önemlidir. Böylelikle alıcı ve satıcı arasındaki güven bağını da oluşturmuş olursunuz.

 E - fatura iptal işlemleri hem alıcı hem de satıcı tarafından gerçekleştirilmesi mümkün bir süreci kapsar. Bildirim portalı aracılığı ile e - fatura iptal ya da itiraz işlemleri yapılabilmesi mümkündür. Bu iptal sürecinde karşı tarafın herhangi bir onay verme zorunluluğu da bulunmaz. İptal işlemlerinizi rahatlıkla e - fatura portalı üzerinden yapabilirsiniz.

E-fatura için gerekli evraklar

Şirketlerin E-fatura başvurusu için gereken evraklar nelerdir?

  • E-Fatura uygulaması için gerekli başvuru formu ve taahhütname,
  • Elektronik mali mühür sertifika sahibinin taahhütnamesi,
  • Şirket kuruluş sözleşmesini içeren Ticaret Sicil gazetesinin noter onaylı nüshası,
  • Şirket yetkilisinin imza sirkülerinin noter onaylı örneği,
  • Uygulamaya dahil olmak isteyenler için BİS raporu (özel entegratör ile çalışılıyorsa bunun yazılı müracaatta belirtilmesi gerekir.)

 

E-faturayı Nasıl Görebilirim?

 Eğer e - faturanızı görüntülemek istiyorsanız bu süreçte izlemeniz gereken belli başlı adımlar vardır. İlk olarak önceden oluşturmuş olduğunuz faturalarınız için Gelir İdaresi Başkanlığına mensup olan efatura.gov.tr adresine erişim gerçekleştirmelisiniz. Sisteme giriş yaptığınızda TC kimliğiniz veya vergi kimlik numaranızı kullanarak sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Direkt olarak sorgulama sonucunda önceki e - fatura bilgilerinizi, portalda kayıtlı olan tüm verileri görüntüleme imkanınız vardır.

 

E- fatura Zorunlu mu?

 Bloomberg ht dijital haber platformunun yapmış olduğu haber içeriğinde e - fatura sisteminden mükellef olan işletmelerin hangileri olduğu belirtilir. Bu verilere göre 1 Temmuz 2023 tarihi mükellef olarak gösterilen işletmelerin e - fatura sistemine son geçiş tarihidir. 2020 ve 2021 yılları arasında brüt satış hasılatları 1 milyon TL’den fazla olan işletmelerin e - faturaya geçme zorunluluğu vardır. 2022 yılı içerisinde de brüt satış hasılatı 500 bin TL ve üzerinde olan tüm işletmelerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e - faturaya geçiş yapması gerektiği belirtilir. Tüm bu veriler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafınca yayımlanan beyannameye göre belirtilir.

E-fatura sistemi

 

E-Fatura Portal Nedir?

 E – fatura portal, e - fatura sistemine geçmekle mükellef olan işletme sahipleri tarafından bilinmesi gereken önemli noktalardan biridir. Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olan e - fatura portalına erişim için GİB web sitesine erişim sağlanması gerekir. E - işlemler kısmında bulunan e - fatura kategorisine tıklayarak portala geçiş sağlanır. Satıcılar geçmiş dönemdeki ve mevcut olan tüm işlenmiş faturaları bu portal üzerinden görüntüleyebilir. Aynı zamanda e - fatura sorgulama işlemleri de portal üzerinden yapılır. Tüm e - fatura işlemlerinin tek bir ara yüzde buluşturulması maksadıyla e - fatura portal tercih edilir.

 

Satissistemi.com’daki barkodlu satış programları E-fatura ile tam entegre

  Satissistemi.com üzerinden alacağınız ister sistemlerin içerisinde istersenizde tek olarak alacağınız sektörünüze özel barkodlu satış programları e-fatura sistemiyle tam entegre olarak çalışabilmektedir.(entegratör firma üzerinden yada ek modül(üretim,muhasebe vb.) satın alınma durumunda)

 

Etiketler: blog içerik
Eylül 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
/
Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayın.