Meraklısı İçin Restoran Konseptleri

Meraklısı İçin Restoran Konseptleri

 Meraklısı İçin Restoran Konseptleri

 

 Bir restoran açmayı planlıyorsanız, restoranınızda vereceğiniz hizmetlerin ya da sunacağınız lezzetin yanı sıra neye dikkat etmelisiniz? Tabii ki de bu sorunun yanıtı doğru seçilmiş restoran konseptidir. Günümüzde birçok farklı restoran tipinden söz etmek mümkündür. Bazı restoranlar her ne kadar lezzetleriyle ön plana çıkmayı başarsa da burada aslında kilit nokta restoranın sahip olduğu görselliktir.

 Müşterilerin uzun süre sıkılmadan yemeklerini yiyebileceği, restoranda fotoğraf çekinmek isteyeceği türden bir konsepte ne dersiniz? Bu sayede dünya çapında popülerlik kazanmış olan ve farklı ülkelerde şubelerini açan restoranlardan biri de siz olabilirsiniz. Buna bağlı olarak yazımızda sizlere restoran konsepti hakkında bilmeniz gereken bazı noktalara değindik.

 

 Restoran Konsepti Nedir?

 

 Restoran konseptinin asla bir sınırı olmadığını belirten Has aşçıbaşı Ahmet Özdemir kendi hazırlamış olduğu platformda,  restoran konseptini detaylı bir şekilde açıklar. Restoranlar sunmuş oldukları menü içeriklerine ya da servis yöntemlerine göre farklılaşabilirler. Bu süreçte restoranların girmiş olduğu kategoriye göre konseptlerinde de değişiklikler görülebiliyor. Bu bağlamda restoran konseptini kısaca bir gıda işletmesinin müşterilerini ağırlarken marka ile bağdaştırdığı mutfak tarzı diyebiliriz.

 Yeni bir restoran açmayı planlayanların öncelikle hangi gıda sektöründe hizmet vereceği konusunda net bir karara varması gereklidir. Bu tip restaurantlar gelişen dünya trendlerine göre değişiklik gösterse de genel olarak;

  • Fastfood restoranlar,
  • Balık restoranları,
  • Pizza restoranları,
  • Makarna restoranları

gibi çeşitlendirilebilecek onlarca farklı restoran türü vardır. Tercih edeceğiniz mutfak kültürüne ve türüne bağlı olarak restoran tarzı oluşumundan söz edebilirsiniz. Buna verilebilecek başlıca örnekler arasında Dubai’deki Al Mahara balık restoranı konseptinde, müşterileri içinde çeşitli deniz canlılarının yaşadığı büyük bir akvaryum karşılar. Dünya çapında popüler olmuş olan bu restoran bir balık restoranından çok daha fazlası olduğunu konsepti ile ortaya koyar.

 

Restoran Konsept Fikirleri

 

 Restoran açma düşüncesinde olanlar için alternatif fikirler üretme sürecinde restoran konsept tasarımı için danışmanlık alınabilmesi mümkündür. Gastronomi alanında ve konsept tasarımı konusunda kendini geliştirmeyi başarmış olan Orhan Genceli, restoran konsepti oluşturmanın sekiz kritik noktası 'nı platformunda kaleme almıştır

“Restoran konsepti fikrinin oluşabilmesi için öncelikle yapıyı oluşturan parçalarının neler olduğunu bilmek önemlidir. Bu doğrultuda restoran konseptini oluşturan başlıca unsurlar;

  • Konsept Mimari Tasarım
  • Gelişen trendleri takip etmek
  • Mutfak alanı belirleyip profesyonel iş yapmak
  • Alanında uzmanlaşmış çalışan kadrosu da etken oluşturmaktadır.”

 Bunlar gibi unsurları öğrenerek kendi restoranınız için uygun bir konsept rotası çizebilirsiniz. Bu süreçte özgün bir iç mimari tasarımı kullanımı, markanızı ve işletmenizin hizmetlerini yansıtan bir konsept düşüncesini de değerlendirebilirsiniz. Ayrıca günümüzde oldukça ilgi gören temalı restoran konseptini de deneyebilirsiniz. 1885 yılında Paris’te açılan Cafe de Bagne tematik konsepte sahip ilk restorandır.

 

 Restoran Konseptini Oluşturan Unsurlar

 

  Uluslararası bir perakende satış mağazası olan Metro'nun web adresinde yayınladığı yazıda restoran konsepti ve tasarımının günlük iş akışını kolaylaştırması ve ekonomik olarak fayda sağlaması nedeniyle önemli olduğuna değinilir. Buradan da anlaşılacağı üzere restoran konseptini oluştururken öncelikle üretim, mutfak alanları belirlenmeli ve teknik planlama hazırlanmalıdır. Bununla birlikte konsepti belirlenecek olan restoranın mutfağından çıkacak yemeklerin alanı da önemlidir. Aynı zamanda işletmenizi ne kadar profesyonel yönetilirse yönetilsin profesyonel bir adisyon sistemine ihtiyaç vardır. Hem müşterilerinize kurumsal bir işletme imajı yaratmada, hemde günlük/haftalık/aylık rapor alma, mutfak ve servis personelleri arasındaki bağlantıyı sağlama ve en önemlisi de günümüzün gerekliliklerinden işletmenizin teknolojik ve dijital bir hale bürünmesinde büyük bir payı vardır.

 Üst düzey bir restoranda konsept oldukça önem verilmesi gereken noktaların başında yer alır. Buna ülkemizden örnek verecek olursak İstanbul’da bulunan 360 İstanbul East, lüks bir restoran olmasıyla birlikte müşterilerine manzarasıyla bütünleştirdiği restoran konsepti ile tüm prestijliyi hissettirmeyi başarır.

 

 Farklı Restoran Konseptleri

 

 Şimdiye kadar yapılmış olan ve görenleri hayran bırakan birçok farklı restoran konseptinden bahsetmek mümkündür. İçlerinde en çok dikkat çekenlerden olan Fäviken, yılın en iyi restoranları arasında 25. sırada yerini alıyor. Bunun nedeni ise restoranın 18. Yüzyıldan kalma bir ahırda hizmet vermesidir. Oldukça otantik ve ilgi çekici görülen bu restoran konsepti merak uyandırmayı başarıyor. Bunun yanı sıra farklı restoran konseptlerine sahip olanlar arasında Japonya'daki Alcatraz ER, Singapur’daki The Clinic ve Güney Afrika’daki The Sunland Pub restoranı sıralanabilir.

 

Etiketler: blog içerik
Ağustos 23, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
/
Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayın.