Yazarkasa Pos Nedir?

yazar-kasa-pos-nedir

 

Yazarkasa POS Nedir?

 

Ticari faaliyet yürüten firmalar, yürüttükleri faaliyetlerden elde ettikleri kazanç karşılığında vergi ödeme yükümlüğüne sahiptir. Önceleri bunun için kullanılan geleneksel yöntemler bazen vergi kayıplarının meydana gelmesine, bazen de işletmelerin yanlış hesaplamalar nedeniyle mağduriyetler yaşanmasına neden olabiliyordu. Günümüzde dijital teknolojilerde yaşanan gelişmelerle birlikte, satışların dijital ortamlarda kayıt altına alınması mümkün hale geldi. Bu sayede her iki taraf için de karşılıklı güven sağlanmış oldu.

 

Yazarkasa pos cihazları, günümüzde satışların kayıt altına alınması için hemen her işletmede kullanılan dijital cihazlara verilen genel isim. Daha önce pos makinesi ve yazar kasa olmak üzere ayrı ayrı kullanılan iki farklı cihazın, dijital teknolojilerin sağladığı olanaklar sayesinde tek bir cihaz haline getirilmesi ile ortaya çıkan yazarkasa poslar, kullanımlarının kolay olması ve işlevsel özellikleri ile işletmeler üzerindeki kayıt yükünün azalmasına olanak tanıyor.

 

Yazarkasa Pos Özellikleri

 

Yazarkasa pos cihazları, iki işlevi bir arada yerine getirdiği için oldukça işlevsel kabul edilir. Ancak bu cihazları cazip kılan daha farklı özellikler de mevcut. Yazarkasa posların genel özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Bilgisayar Temelli: Yazarkasa poslar, bilgisayar temelli cihazlardır. Bu yüzden de yapılan tüm işlemler, ekstra bir çabaya gereksinim kalmadan dijital veri tabanlarına kaydedilir.
  • GİB Bağlantısı: Yazarkasa poslar, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİK) ile entegre bir şekilde çalışır. Bu yüzden de vergi için yeniden verilerin paylaşılması gerekmez. Yazarkasa pos üzerinden yapılan satışlar esas alınarak vergi tutarı belirlenir.
  • Eşzamanlı Kesim: Önceleri ayrı ayrı kesilen fiş ile pos slipi, yazarkasa poslarda eş zamanlı olarak tek bir kâğıda basılır. Bu sayede hem kâğıt israfı engellenir hem de daha seri işlem yapılabilir.
  • Basit Ara Yüz: Yazarkasa pos cihazları basit ara yüzleri sayesinde herhangi bir zorluk yaşanmadan kullanılabilir.
  • Kredi Kartlarıyla Ödeme: Yazarkasa Pos cihazları ile rahatlıkla kredi kartlarıyle ödeme kabul edebilir sektörlere göre taksit imkanı sağlayabiliriz ve cihaz özelliklerine bağlı olarak Qr ile ödeme yapabilrsiniz.

 

Kimlerin Yazarkasa Pos Kullanması Gerekir?

 

Yazarkasa pos kullanımı, çoğu işletme için kanun çerçevesinde zorunludur. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre yazarkasa pos kullanması zorunlu tutulanlar, Vergi Usul Kanunu’na göre birinci ve ikinci sınıf tüccar kapsamına girenler, faaliyet konusu perakende satış olan mükellefler, eski tip yazarkasa pos kullandıkları için mali hafıza değişimi gerektiren işletmeler ve birden fazla şubede bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihazları kullanan mükellefler yazarkasa pos kullanmak zorunda olan işletmeler olarak sayılabilirler.

 

Yazarkasa Pos Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

Yazarkasa pos cihazları, ödeme kaydedici cihaz satışı yapan firmalardan temin edilir. Ancak bu cihazlar, her isteyen kişiye satılmaz. Öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden ödeme kaydedici cihaz sorgulaması yapılır. Sorgulamada, başvuru sahibinin yazarkasa pos almak mecburiyetinde olan bir ticari faaliyet yürüttüğünün tespit edilmesinden sonra, satıcı firma satışı gerçekleştirir. Cihaz bilgilerini de satın alan kişinin firması ile eşleştirir ve Gelir İdaresi Başkanlığı veri tabanına kaydeder. Satış ve kayıt işlemlerinin tamamlanmasından sonra, firma yetkilileri tarafından yazarkasa pos cihazının kurulumu ve denemesi gerçekleştirilir. Bu aşamadan itibaren, ödemelerin kaydedilmesi için cihaz kullanılabilir.

 

Yazarkasa Pos Fiyatları

 

Yazarkasa posların fiyatları hakkında kesin bir rakamdan söz edebilme olanağı yok. Zira günümüzde bu cihazların kullanımının büyük oranda zorunlu hale gelmesi, cihaz marka ve modellerinin de artmasına neden oldu. Her markanın ürettiği farklı modellerin, farklı özellikler barındırmasından dolayı fiyatlarda değişkenlik söz konusu. Bu yüzden de ödeme kaydedici cihaz alınacak firmanın fiziki olarak ya da web sitesi üzerinden ziyaret edilmesi ve farklı modellerin özellikleri incelenerek fiyat talebinde bulunulması daha doğru olur. Bu tip cihazların baskı hızı,fiş çıktısı boyutları,cihaz ekran boyutları.özellikleri ve tasarımları yazarkasa pos fiyatlarını etkilemektedir.

 

Etiketler: Blog İçerik
Mart 22, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
/
Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayın.